Informatiu del dilluns 18 de maig de 2015

Atenció: a partir del mes de juny de 2015, l’informatiu diari de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat, deixarà de publicar-se en aquest servei de WordPress. Per a continuar llegint les notícies més pròximes, amb la mateixa puntualitat i el mateix rigor informatiu i lingüístic, cal accedir a la pàgina web següent: http://www.radiococentaina.com. Moltes gràcies per haver-nos seguit durant tots aquests anys.

  • Avui és el Dia Internacional dels Museus.
  • El PSPV tem el possible tancament de la Ràdio i la revista de Cocentaina per la dolenta gestió econòmica portada a terme pel Pacte Col·lectiu Compromís i PP.

  • El regidor de Sanitat, Ferran Albors, qualifica les declaracions del PP sobre l’ampliació del Centre de Salut com a electoralistes.

  • El conseller d’Agricultura va participar del dia de Sant Isidre a Cocentaina.

  • Rafa Montava i el seu equip donen a conèixer les seues propostes de futur.

  • Guanyar Cocentaina proposa destinar el 0,07 dels pressupostos anuals a solidaritat.

  • Muro estrena una web municipal amb informació administrativa, però també com a finestra al món.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Avui 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus. Per a celebrar-ho, Cocentaina va organitzar diferents visites els dies 16 i 18 en el Museu Municipal del Palau Comtal de la localitat per a conèixer-ho i poder gaudir de les seues exposicions. Al març de l’any 2011, el museu va ser reconegut per la Generalitat valenciana i el seu principal objectiu és el de la divulgació del Patrimoni Cultural.

El dissabte 16 de maig a les 22.30 h, hi va haver una presentació a la façana del Palau de la “Visita realista documentada del Palau Comtal de Cocentaina”. Des de les 23 h fins a la 1 de la matinada va tindre lloc una visita lliure pel museu amenitzada per un duet de jazz, combinant així dos tipus d’arts: la cultura i la música.

Avui dilluns 18 es produiran diverses visites guiades pel museu i per les seues exposicions en horari de 19 a 21 h. Una oportunitat per als amants dels museus i la cultura per a conèixer el patrimoni cultural de Cocentaina.

RÀDIO

El representant del PSPV-PSOE de Cocentaina al consell de la mercantil i actual secretari del Consell d’Administració de Ràdio Cocentaina i la revista El Comtat, Ruben Muñoz, ha rebut de la presidenta del Consell de la Ràdio i Revista municipals, Esther Blanes (Col·lectiu Compromís), informació dels comptes dels resultats definitius de l’exercici de 2014. Tal com sospitava el Partit Socialista, l’empresa pública està en risc de tancar perquè s’ha registrat una nova situació de dèficit.

Segons ens comenta, els socialistes de Cocentaina, sol·licitaren tota la informació de la mercantil amb data 15 d’abril de 2015 i ha estat aquesta setmana passada quan l’han rebuda. El Partit Socialista confirma que les xifres de resultats de 2014 són deficitaris. I això obligarà la liquidació de la mercantil, perquè segons la Llei 27/2013 sobre racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, quan una mercantil presente pèrdues anuals durant dos anys seguits, s’obligarà a la seua dissolució.

Els dirigents del PSPV entenen que han tardat tant de temps a respondre perquè sabien que les xifres eren negatives, i “no podíem permetre que, ara, en període electoral, deixaren córrer l’assumpte perquè s’ho trobara el nou govern. Perquè la responsabilitat primera i última és de Col·lectiu – Compromís i el PP”.

El PSPV lamenta profundament que s’haja arribat a aquest punt i que tant el Partit Popular com ara el Col·lectiu – Compromís hagen permès la presumible pèrdua d’uns mitjans de comunicació pensats pel bé comú i per oferir la ciutadania un dels drets fonamentals més valuosos i que no és altre que el de la Informació. I molt més en un moment de la Història del País Valencià en què no existeixen mitjans públics que s’ocupen d’informar, promocionar i destacar els elements culturals, socials, etc., de les poblacions petites.

Per als socialistes contestans el pacte entre PP i Compromís Col·lectiu pel que fa a la ràdio i la revista ha estat un nou fracàs que fa molt a pensar. El que cal ara és depurar responsabilitats. Està en l’aire un mitjà públic dels pocs que queden. El PSPV va posar propostes damunt la taula vist el risc i la mala gestió que havia agafat la Ràdio amb la gestió tant de Rafael Montava (PP), com la d’Esther Blanes (Col·lectiu Compromis) i va proposar unes mesures per a equilibrar les despeses, i no ens van fer ni miqueta cas: ara hauran d’assumir la responsabilitat de ser presumptament els gestors tan magnífics que facen tancar la veu del poble. Si no són capaços de controlar una mercantil d’aquestes característiques, amb despeses controlades i poc variables, com s’atreveixen a donar lliçons, proposar-se i demanar el vot per gestionar tot un Ajuntament?, com poden parlar que són transparents, si ens amaguen els comptes?.

Segons els socialistes contestans, s’havia advertit en moltes ocasions de la mala gestió dels presidents de la Ràdio i la Revista, però creiem que no se’ns ha fet cas i que segons la llei aprovada pel govern del Partit Popular, hauran de dissoldre la mercantil, l’únic mitjà de comunicació públic de Cocentaina.

CENTRE DE SALUT

El regidor d’Esquerra Unida i responsable de la regidoria de Sanitat a l’Ajuntament de Cocentaina, ix al pas de les declaracions realitzades pel candidat del PP respecte a l’ampliació del centre de salut al nostre poble.

En primer lloc, Ferran Albors ens comenta que les declaracions realitzades la passada setmana pel Sr. Montava, han sigut totalment electoralistes, per a fer veure als veïns i veïnes del nostre poble que estan fent inversions en projectes que porten en el cas que ens ocupa molts anys aparcats, per no dur a terme l’execució dels diferents pressupostos de la Generalitat Valenciana.

Diu que aquesta ampliació ha estat aprovada en els pressupostos de la Generalitat des de l’any 2005, i any darrere any ha sigut nul·la la seua execució i per tant han estat enganyant tot aquest temps als ciutadans de Cocentaina.

Tant l’alcalde com ell mateix, hem estat reunits tots aquests anys, moltes vegades amb responsables de la Conselleria de sanitat i altres amb responsables del departament sanitari n.15 de l’àrea de salut dAlcoi, per veure quant es portava a terme aquest projecte tan important i necessari per al nostre poble.

A més a més, l’Ajuntament de Cocentaina es va cedir a la conselleria al voltant dun poc més de 1.000 m2 per a realitzar aquesta important ampliació, i havent parlat no fa més de 4 mesos eixir a donar a conèixer l’últim projecte aprovat, als mitjans de comunicació de forma conjunta entre l’ajuntament i la Gerència de l’àrea de Salut, doncs bé, apareix a l’opinió publica el candidat del Partit Popular en plena campanya electoral a tornar a prometre la tan esperada ampliació.

A banda de l’oportunisme polític que utilitza el PP, des de la regidoria de Sanitat volem denunciar públicament que després de quasi 10 anys daparèixer en els pressupostos de la Generalitat, aquest projecte tan necessari per a tots els veïns del nostre poble, aquesta vegada siga la definitiva i que després de molts anys de mentides, l’any 2016 siga l’any de la veritat i dita inversió siga una realitat per a tots els ciutadans de Cocentaina.

DEBAT

Coincidint amb el canvi de legislatura i, com ja ve sent habitual, l’Associació de Veïns de Cocentaina ha organitzat un debat electoral amb tots els caps de llista de les formacions polítiques que concorren a les eleccions municipals del pròxim 24 de maig i al qual estan convidats a assistir tota la ciutadania.

Al llarg dels nostres 10 anys d’existència com a Associació de Veïns, són molts els aspectes que els han preocupat pel que fa al nostre poble. Malgrat que tots ells són igualment importants, no poden oblidar que el nucli antic, concretament el Raval, va ser el motor que encengués els ànims, perquè un grup de veïns i veïnes iniciaren aquest treball. Són molts els grups de treball, comissions i consells municipals, reunions amb alcaldes i altres representants polítics i activitats diverses, les que han anat fent i en les quals han estat participant des del primer dia.

Són conscients que la seua tasca és necessària i efectiva. La brutal crisi econòmica, la proliferació de casos de corrupció entre els representants polítics, la més que sabuda desafecció de la població en tot el que fa referència als assumptes de la política, la mancança de futur econòmic i laboral per a determinats sectors de la població, sobretot els joves, i la contínua retallada en drets socials que tant han costat d’aconseguir en els últims 40 anys, no vénen més que a refermar la seua més absoluta convicció de la necessitat dels moviments veïnals.

Aquest any, lAssociació de Veïns de Cocentaina compleix 10 anys i aquest és el tercer debat amb els alcaldables que organitzen. Un debat que vol obrir als veïns i veïnes del nostre poble la possibilitat d’escoltar als representants polítics les seues propostes, idees i forma de treballar si arriben al govern de Cocentaina.

A més, es tracta d’un acte públic, amb entrada lliure i gratuïta, que tindrà lloc al Centre de Cultura el Teular, a les 19:30 hores, i es retransmetrà en directe per les ones de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat (107.9 FM). El debat s’ha estructurat en diversos blocs temàtics i, en acabar les intervencions dels alcaldables, tota persona que es trobe entre el públic assistent podrà preguntar, a qualsevol d’ells, els seus dubtes o inquietuds en un marc obert i en temps real.

L’acte serà moderat per Verònica Cantó Domènech, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i veïna de Cocentaina.

Han confirmat l’assistència a l’acte els caps de llista de les cinc formacions polítiques que concorren a les eleccions municipals:

  • CIUTADANS – PARTIT DE LA CIUTADANIA (C’S)
  • GUANYAR COCENTAINA: ACORD CIUTADÀ (GC:AC)
  • COL·LECTIU 03820-COMPROMÍS PER COCENTAINA (COMPROMÍS)
  • PARTIT POPULAR (PP)
  • PARTIT SOCIALISTA (PSOE)

M. José Bonifacio, presidenta de l’Associació de Veïns, anima a tothom a escoltar les propostes i les idees dels candidats, bé siga en directe, bé siga a través de les ones de l’emissora municipal. Amb iniciatives com aquesta volen ajudar a tota la població a definir amb consciència el seu vot, amb una informació precisa i de primera mà.

SANT ISIDRE

El passat divendres els llauradors de la nostra població varen celebrar la festa del seu patró, Sant Isidre. Per aquest motiu la Cooperativa Agrícola va preparar, com ve sent habitual, una Eucaristia a les 12.30 del migdia, i després un aperitiu a la seu social de la cooperativa amb l’objectiu de poder compartir una bona estona amb tots els agricultors. Aquest any hi va assistir, a banda dels socis i representants municipals i del teixit econòmic i social de Cocentaina, el vicepresident del Consell i conseller d’Agricultura José Ciscar, el qual arribava a les dues del migdia per a participar de l’aperitiu i departir amb la gent del nostre poble que assitia a l’acte. En Ràdio Cocentaina parlàvem amb ell, que en primer lloc agraïa la invitació feta des de la cooperativa la qual li permetia estar en contacte amb ells i compartir les seues problemàtiques per anar estudiant i analitzant-les i buscar solucions.

També destacava la gran llavor de la cooperativa contestana destacant la marca Oli del Comtat, la qual és de molta qualitat.

Per la seua banda, el president de la cooperativa, Vicent Ivánez, agraïa al Conseller la seua visita i poder transmetre-li les diferents demandes dels llauradors contestans.

Per últim, l’alcalde de Cocentaina, Rafael Briet, es sumava a l’agraïment per la visita al Conseller perquè coneguera de primera mà les inquietuds dels llauradors del nostre poble. A més, feia una crítica bondadosa i l’invitava a no vindre tan sols en any electoral. A més, se li van plantejar des de l’Ajuntament diferents demandes que des de la Generalitat es poden dur a terme sobretot si es fan diferents canvis legislatius oportuns perquè el camp tinga futur.

PP

El Centre Social Real Blanc ha sigut la seu de la presentació de les ‘Propostes de Futur. Parlem de Futur’ dels populars contestans. L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda de l’alcaldable, Rafa Montava, seguida de les propostes a càrrec dels coordinadors de cada àrea.

Així, primer van parlar Silvia Climent i Rita Martín, que es van referir al Palau, a la reforma del nucli antic, la necessitat de tindre acabat el cens d’habitatges, el Pla d’Habitatge Jove, baixada d’impostos a l’activitat comercial o la peatonalització de carrers i places.

També han parlat Jordi Marset, María Garrido i Juanlu Maiques, amb propostes mediambientals com l’Aula Verda, el Centre d’Interpretació de la Mariola, l’Agenda 21, la baixada de taxes de l’aigua o dels vehicles antics, la participació ciutadana, la recuperació del Serpis, la protecció de l’horta o la potenciació dels recorreguts de muntanya i els esports de natura, entre molts altres.

Les següents a parlar han sigut Elena Sanz, Pepa Soler i Mariola Navarro, que han desenvolupat propostes de serveis socials, sanitat, educació, immigració, igualtat, dona, prevenció de la violència de gènere, ampliació del centre de salut, majors, benestar social, programes de prevenció de drogodependències i alcoholisme, tallers o ampliació d’horaris i serveis de la biblioteca i instal·lacions esportives, per citar alguns aspectes.

Altres en donar a conèixer els seus projectes han sigut Rosana Valor, Javier Vilanova i Lidia Montava, parlant sobre la Fira, les Festes, comerç i tradicions, la Pía Unión, un Pla de Comerç Local o promoure la marca Cocentaina. Per la seua part, Borja Jornet i Rai Montava han presentat les seues propostes en urbanisme, esports, joventut i hisenda, com una revisió del PGOU, auditories, transparència, millora dinstal·lacions esportives, millora dels horaris i parades del bus universitari i bus de la Festa o col·laboració amb ONG i entitats locals, club i associacions juvenils.

Finalment, han parlat Paco Montava i Rita Martín, que s’han referit a les pedanies i disseminats i als pressupostos participatius. Per tancar l’acte, Rafa Montava ha explicat que la il·lusió, les ganes i la preparació de tot el meu equip és la clau del canvi a Cocentaina.

GUANYAR COCENTAINA

Guanyar Cocentaina, dintre del seu programa electoral, destaca una part important dedicada a la solidaritat i per aquest motiu proposen la posada en marxa d’una partida pressupostaria municipal del 0,07 % per a pal·liar les necessitats que ajuden que les persones tinguen una vida millor, dintre de benestar social i ja en l’àmbit local cal fer un esforç per a eliminar les barreres arquitectòniques que encara queden al nostre poble. A més, es vol destinar un fons del pressupost per a persones amb pocs recursos per a pagar lloguer, aigua, llum, és a dir, a necessitats bàsiques.

BAN

De conformitat amb la resolució de 6 de maig de 2015, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències de la Generalitat Valenciana (docv núm. 7522, de 11/05/2015), es deixa en suspens, entre el 18 de maig i el 30 de setembre de 2015, totes les accions o activitats previstes en els plans locals de cremes.

Segons aquesta resolució, no es podrà fer cap crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament ramader, cinegètic o del qualsevol altre tipus entre el període comprés entre el 18 de maig de 2015 i el 30 de setembre de 2015. Per tant, queda prohibit fer qualsevol tipus de foc en el terme municipal durant aquest període.

SOLC

Des de Solc recorden l’activitat que hi ha avui a les 19:30h al Casal Ovidi Monllor, al c/ Vistabella, a Alcoi. Inauguració de lexposició d’Art Digital per Maria Belda, amb pacients de lentitat, i conferència inaugural del diòleg Juan Serrano amb el tema:”Càncer: un enfoque bio-lógico”. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 6 de juny. Donatiu: 1 euro.

D’altra banda, el dissabte 23 de maig, amb motiu de la IV Setmana de la Salud, l’entitat portarà el Lama N. Rinchen que ens explicarà la importància de la meditació en la vida i com a tècnica d’afrontament del càncer. De 10 a 14 h, amb entrada lliure i gratuïta, al Centre Cultural El Teular de Cocentaina.

Seguint amb la Setmana de la Salut, hi haurà un contacontes a l’alumnat de 3r de Primària de col·legis d’Alcoi i de Cocentaina, els dies 25, 26 i 27 de maig, fet per alumnat i professorat del cicle formatiu de TASOC del CIP FP Batoi.

-26 de maig: taller de cosmètica ecològica, a càrrec de Yolanda Muñoz del Águila, a la Seu Social d’Alcoi a les 16 h.

-28 de maig, a les 17 h, al centre de danses al-Azraq, Taller d’introducció a la dansa oriental, a càrrec d’Ana Francés.

-29 de maig, a les 17:30, taller d’alimentació saludable primavera i estiu, a càrrec d’Ana García, naturópata.

MURO

La vila de Muro té nova web: una plana molt més neta, pràctica i ordenada. Un calaix que inclou tot tipus d’informació útil per al ciutadà, el visitant o turista, el contractant i el que necessita formalitzar algun tràmit.www.vilademuro.net està a l’abast del món i amb un apartat molt important tant per a l’alcalde, Rafa Climent, com ara la regidora Marina Cerdà Aresté: la Transparència.

L’alcalde i la regidora han oficiat la presentació a l’Arxiu de Muro. Una plana web moderna i sobretot àgil i útil. L’alcalde, Rafa Climent, l’ha qualificada com “una ferramenta útil, simple i una finestra a tota la ciutadania”. Tant ell com ara la regidora del ram, Marina Cerdà, han insistit en la idea de complir amb la màxima transparència. Potser en la pàgina anterior, la informació no estava tan ordenada com en la nova. Segons Climent, “ara és més fàcil saber com treballa l’Administració i tots els tràmits que es poden fer”.

La web de Muro ja permetia operar electrònicament, el que ha facilitat que la nova versió amplie aquest servei, perquè qualsevol persona pot tramitar una factura o inscriure’s a una activitat municipal. Maria Cerdà ha definit la web com una pàgina administrativa, però també com una finestra al món.

I és que la nova web té seccions tan útils com la de la localització de dependències municipals, amb foto inclosa, festes i tradicions, propostes turístiques o totes les ordenances municipals. Es poden consultar i escoltar tots els plenaris municipals allotjats en MP3, i tot, absolutament tot, està connectat a les xarxes socials.

Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Deixa un comentari