Informatiu del dimarts 12 de maig de 2015

Atenció: a partir del mes de juny de 2015, l’informatiu diari de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat, deixarà de publicar-se en aquest servei de WordPress. Per a continuar llegint les notícies més pròximes, amb la mateixa puntualitat i el mateix rigor informatiu i lingüístic, cal accedir a la pàgina web següent: http://www.radiococentaina.com. Moltes gràcies per haver-nos seguit durant tots aquests anys.

  • El contestà Romu Agulló, Medalla de Plata en els Global Music Awards de San Diego i nominat de nou en els Hollywood Music Awards.

  • Presentat a Cocentaina el darrer llibre de Juan Francisco Ferrandiz.

  • El Col·lectiu 03820-Compromís proposa la creació d’un Carnet Jove municipal i la gratuïtat del Poliesportiu.

  • Reunió a Cocentaina dels candidats socialistes d’aquestes comarques a la Generalitat Valenciana.

  • El fiscal demana presó per a l’alcalde i un regidor de Planes per la mort en la «plantà del Xop». El jutge rebutja el recurs de Javier Sendra i del regidor de Festes i obri judici oral.

ROMU AGULLÓ

El compositor contestà Romu Agulló ha estat nominat per segon any consecutiu per als Hollywood Music in Media Awards de Hollywood, que es lliuraran el pròxim mes de novembre en una gala al teatre Fonda de Los Angeles, Califòrnia.

Aquesta vegada optarà amb el tema “Sueños” a conquerir el guardó en la categoria ‘new age / ambient’, la mateixa secció en la qual ja va ser premiat el passat mes de novembre amb una altra de les seues composicions, titulada “Atardecer en el Mediterréneo “.

Aquest certamen està considerat un dels més importants que organitza la indústria nord-americana de l’entreteniment i reconeix la tasca de qui compon les bandes sonores de pel·lícules, telefilms, tràilers, videojocs o anuncis.

El passat mes de març, Agulló va ser guardonat amb la medalla de bronze en un altre certamen nord-americà, el Global Music Awards, que premia la trajectòria de músics independents. Va ser també dins de la secció ‘new age / ambient’ i en aquesta ocasió per un tema titulat “Flores de Mariola”, inspirat precisament en l’entorn natural de l’habitatge del músic, als peus del parc natural de la Serra de Mariola.

Però no solament ha aconseguit aquestos guardons, sinó que, a més, ha obtingut un nou premi aquesta vegada en els Global Music Awards de San Diego, en aquesta ocasió la medalla de Plata amb el tema “Pensando en ti”.

JUAN FRAN FERRÁNDIZ

Divendres passat i a la biblioteca pública de Cocentaina es va presentar el llibre ‘La llama de la sabiduría’ del contestà Juan Francisco Ferrándiz. És advocat, però acaba de publicar la seua tercera novel·la, de manera que ja es pot parlar d’ell com a escriptor abans que jurista.

Ferrándiz no era novell en les arts literàries. Abans d’escriure ‘Las horas oscuras’ ja havia publicat la novel·la en valencià ‘Secretum Templi’, un llibre que segons diu li va demostrar que podia escriure, que “podia fer alguna cosa”.

‘La llama de la sabiduría’ és una novel·la amb una interessant barreja de gèneres que reivindica el paper de la dona en la història, un tema que sempre li resulta interessant i al qual trau partit. Hi trobarem un destacat aspecte històric, uns personatges molt atractius i una trama plena d’intrigues i de misteris.

La presentació tant de Juan Fran com de la nova novel·la la va fer Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que va participar fa uns anys en la publicació de la primera novel·la de Ferrándiz ‘Secretum Templi’. En Ràdio Cocentaina vam parlar amb ella i ens comentava que era un motiu d’orgull presentar el llibre i més quan has de lluitar a la gran pressió que a partir d’ara patirà amb un nou èxit literari.

Per a Verònica Cantó era una gran responsabilitat la presentació del llibre, ja que encara que haja fet moltes presentacions, el fet de presentar-lo a casa sempre és un gran repte. Però, a més, recomana el llibre, una magnífica novel·la que aconsegueix tots els objectius que Juan Fran es marca. Un llibre que es llegeix molt fàcil i que enganxa.

Consolidat com un dels noms a tenir en compte a l’hora de parlar de la novel·la històrica, al marge de corrents i grups, Ferrándiz va fer un pas més en la seua carrera quan va acceptar el repte que li llançaven des de l’editorial: li van proposar que la seua segona novel·la amb ell transcorregués a Espanya.

“A mi València ja em rondava llavors al cap”. “Crec que és una ciutat molt literària, que pot donar molt de si, que pot donar molt de joc”. “S’hi han escrit novel·les ambientades, però sembla que en el panorama nacional els tirs se centren gairebé sempre a Madrid, Barcelona i Sevilla”. Un cop fixat el repte, es va afanyar a ell i va decidir situar cronològicament la història en 1486, en plena Edat d’Or de la ciutat, quan era urbs de referència en l’Espanya del moment.

La novel·la s’inicia amb la pregunta ‘Tenen ànima les dones?’, Un aberrant debat filosòfic de l’època. “El llibre no pretén contestar aquesta pregunta, que és absurda en si mateixa, sinó preguntar-nos a la vegada com pot ser que en una època s’arribés a plantejar aquesta qüestió”.

“Crec que en la novel·la es percep tant la situació legal com personal de les dones en l’època”. És en realitat una al·legoria” d’aquestes dones que han deixat empremta en la història”.

Juan Fran ens comenta com ha viscut la creació d’aquesta novel·la, en la qual tenia una data per lliurar l’obra en la qual ha treballat en dos plànols. En el tema de la dona, vas buscant llibres, autors, mitòlegs … I després la documentació històrica, on ha recorregut a tesis doctorals, molta biblioteca. Han estat tres anys de documentació per descartar el 99,9% perquè hi ha tanta documentació, tan interessant, però el que volia és que fora d’àgil lectura, entretinguda i el tema de la història havia d’estar, però ben ponderat, que no llastarà el que és en si la història.

Ara està en ple procés de promoció que el porta a recórrer tota la geografia espanyola per donar a conèixer el llibre.

COL·LECTIU 03820-COMPROMÍS

El Col·lectiu 03820-Compromís ha fet públic una de les seues propostes en matèria de joventut i esport.

La coalició proposa la creació d’un Carnet Jove Municipal per tal d’oferir avantatges en l’ús d’equipaments municipals, com també descomptes en esdeveniments de promoció pública.

Es tracta, segons ens explica Xavi Anduix, alcaldable per aquesta coalició a l’Ajuntament de Cocentaina, de crear un “Carnet Jove de Cocentaina”, que tinga com a finalitat ser una eina útil per a la joventut. Amb aquest carnet que proposa el Col·lectiu 03820-Compromís, els i les joves socarrats tindran descomptes en diferents vessants. L’accés, per exemple, a activitats culturals (teatres, concerts…) serà més assequible per a la gent més jove del municipi.

Aquest Carnet Jove també tindria com a objectiu promocionar el comerç local. Per tant, i paral·lelament, es pretén arribar a un acord amb les parts involucrades per tal d’oferir una sèrie d’avantatges per tal que hi facen les seues compres en el xicotet comerç de Cocentaina.

Per una altra banda, des del Col·lectiu 03820-Compromís plantegen la gratuïtat de l’accés al Poliesportiu, tot substituint l’actual ordenança fiscal que fixa els preus per a l’anomenat carnet de pistes. Xavi Anduix ens explica que les instal·lacions esportives són un bé i un servei públic i, com a tal, han d’estar destinades al desenvolupament i a la pràctica de l’esport amb l’accés lliure per a totes les persones de Cocentaina. A més a més, apunta que una vegada posada en funcionament la proposta, sols afectaria a l’import total del carnet de pistes. Cal recalcar que aquest passaria a ser gratuït.

PSOE

Ahir escoltàvem en Ràdio Cocentaina les declaracions de l’alcaldable del PP a l’Ajuntament de Cocentaina, Rafael Montava, que denunciava la falta de sensibilitat del govern bipartit PSOE / EU, actual i anteriors, amb el col·lectiu d’aficionats als vehicles antics i a la seua restauració, havent-se denegat, al seu dia, una petició al respecte presentada pel Club de Cotxes Antics de Cocentaina. A més de destacar la intransigència de l’actual alcalde, Rafael Briet, quan es va pronunciar sobre el tema dient textualment que “això és un caprici i el que el tinga que el pague”. Rafael Briet li diu que quina casualitat que ara sen recorde dels cotxes i que durant la legislatura no haja fet cap proposta per a dur-la a terme. Recordar-li que sempre han estat al costat de les persones que organitzen els actes a Cocentaina i que ell no ha vist mai al senyor Montava. I el repta a fer un debat per a confrontar les postures i parlar del que s’ha fet o no s’ha fet a Cocentaina.

Rafa Briet ens comenta en la sintonia de Ràdio Cocentaina el motiu de la reunió, a més d’explicar que “a partir d’avui tenim l’oportunitat d’acabar amb el desgovern del Partit Popular que ens ha portat a la ruïna total, no solament econòmicament sinó socialment” i que “des del partit socialista serem capaços de fer i construir un futur escoltant les diferents propostes dels ciutadans. És un moment per a l’esperança, però també per a ser realistes i apostar per un projecte coherent, que garantisca el canvi que ja estan demanant els valencians”.

CREMES

De conformitat amb la resolució de 6 de maig de 2015, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Emergències de la Generalitat Valenciana (docv núm. 7522, de 11/05/2015), es deixa en suspens, entre el 18 de maig i el 30 de setembre de 2015, totes les accions o activitats previstes en els plans locals de cremes.

Segons aquesta resolució, no es podrà fer cap crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, com també la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament ramader, cinegètic o del qualsevol altre tipus entre el període comprés entre el 18 de maig de 2015 i el 30 de setembre de 2015. Per tant, queda prohibit fer qualsevol tipus de foc en el terme municipal durant aquest període.

MUSICAL

Demà dimecres, a les 20,00 h, a la sala d’actes del centre cultural el Teular tindrà lloc la presentació del musical “Amor-discos”, benèfic per AECC (aquest musical s’estrenarà el 30 de maig en el mateix centre).

En aquesta presentació, s’explicarà una mica més el projecte, els participants, l’argument… I la presidenta d’AECC explicarà les seues finalitats fent una demostració de les coreografies.

També agrairem als patrocinadors i els col·laboradors i obsequiarem a tots els assistents amb taula dolça i vi d’honor.

PLANES

La Fiscalia ha demanat 15 mesos de presó per a l’alcalde de Planes i el diputat de Medi Ambient, Javier Sendra, i per al regidor de Festes de la localitat, Manuel Catalá, per presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i lesions per imprudència greu, que van provocar la mort d’un jove de 24 anys durant la «plantà del xop» de 2014. L’arbre, com es recordarà, es va precipitar a terra en aquella fatídica jornada i va matar a l’acte a Juan Vicente Cardona Sanchis, de Cocentaina, que gaudia de la festa al costat d’uns amics.

El que és definitiu ja és que Sendra i Catalá hauran de seure a la banqueta, ja que la jutgessa del Jutjat d’Instrucció número 3 ha rebutjat el seu recurs a la interlocutòria d’obertura de judici oral, excepte en el supòsit que l’Audiència considere la seua apel·lació, extrem que fonts pròximes al cas consideren poc factible. En un escrit, al contingut del qual hem tingut accés, la magistrada entén que «hi ha indicis de criminalitat que van motivar en el seu moment el dictat de la resolució que ara es pretén recórrer», extrem que han corroborat tant l’acusació pública com la particular en els seus escrits.

Per això, es desestima el recurs de reforma, el que pràcticament dóna per fet que l’assumpte desembocarà en un judici, llevat criteri últim contrari de l’Audiència.

Ara, l’alcalde i el regidor de Festes s’enfronten a peticions de penes concretes. Per la seua banda, el fiscal els considera responsables de sengles delictes d’homicidi i lesions per imprudència greu, reclamant per al primer un any de presó i per al segon, tres mesos. En ambdós casos, amb l’accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps que dure la condemna. També hauran d’indemnitzar solidàriament, al costat de l’asseguradora, als pares del mort amb 157.899 euros, com també amb més de 13.300 euros al jove que va resultar ferit per les lesions i les seqüeles. A més, la Fiscalia sol·licita la declaració de sis testimonis.

L’acusació pública entén que tots dos van autoritzar «la plantà del xop» «amb omissió de les més elementals normes de cura, com ara prevenció d’ambulàncies, presència policial o de seguretat civil i amb vulneració de les disposicions» corresponents de la legislació vigent en matèria d’espectacles.

L’acusació particular ha efectuat unes conclusions provisionals molt similars a les de la Fiscalia, però elevant les penes a dos anys i cinc mesos de presó pel delicte d’homicidi i a quatre mesos la del de lesions, amb el que totalitzarien dos anys i nou mesos en cas de ser acceptada pel tribunal seua pretensió.

MURO

Després de l’espectacularitat de les Entrades Mora i Cristiana del passat cap de setmana, les Festes de Muro concedien ahir el protagonisme als arcabussos. Primer, amb motiu de la humorística Ambaixada del Tonell, en què els membres de les filades Mare de Déu i Llana es van disputar en un primer moment el preciós contingut d’un barril, per acabar finalment compartint en bona harmonia.

Amb tot, va ser més tard, amb l’arribada del migdia, quan va tenir lloc la primera de les batalles entre les tropes mores i cristianes. L’estrèpit dels arcabussos va envair l’ambient, abans que l’Ambaixada Mora i la lluita amb les espases entre els principals càrrecs festers acabés decantant la victòria cap a les hosts de la mitja lluna.

La situació es repetiria, però al revés, a la tarda. Una nova batalla d’arcabusseria seria la bestreta de la posterior Ambaixada Cristiana, que va donar pas a la recuperació de la fortalesa per part dels defensors de la creu.

Aquest va ser el brillant colofó a la primera part de les Festes que Muro dedica a la Mare de Déu dels Desemparats. Dissabte que ve tindrà lloc una entradeta, abans que diumenge se celebre l’acte de la «Pujà». Hi haurà Diana al matí i Missa de Difunts, per passar a la tarda a l’Entrada de Moros i Cristians. Serà el preàmbul de la «Pujà» de la Mare de Déu a la seua ermita, amb el que es donaran les Festes per concloses.

Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: