Informatiu del dimarts 31 maig de 2011

Informatiu diari local i comarcal de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat. Estem a dimarts, 31 maig de 2011, i en portada destaquem:

  • Es convoca l’últim ple abans de la constitució del nou ajuntament. Abans, Ramon Ferrando Pla lliurarà documents històrics a l’arxiu municipal.

Aquest és el tema de portada, però hi ha altres notícies que avancem en forma de titulars:

  • Avui es celebra el Dia sense Fum.
  • L’IVAJ ha presentat la seua oferta d’Estiu 2011.
  • Els festers van celebrar la Festa de les Paelles.
  • El Taller de Teatre de l’ESO va presentar l’obra “Any de neus, any de béns” com a cloenda del curs.
  • Importants detencions policials a Cocentaina i Muro.
  • La Diputació estudia com adquirir la base d’Aitana.
  • Preparen el projecte de la nova carretera a Benidorm des de les nostres comarques.
  • Eduardo Mendoza pronuncia la xerrada inaugural de la Festa del Llibre amb èxit de públic.
  • Escola d’emprenedors al CEEI.

PLE ORDINARI

Avui al migdia s’ha convocat l’últim ple ordinari abans de la constitució del nou ajuntament. En el ple d’avui, a més de l’aprovació de les actes de les sessions del 8 i 26 d’abril d’aquest any, també està previst que s’aprove la modificació de l’ordenança municipal reguladora per a la venda, subministrament i consum de begudes alcohòliques a la via pública, l’aprovació del pla local de cremes i l’aprovació de les xifres de població a 1 de gener de 2011, entre altres. A més, es donarà compte de diferents decrets de l’Alcaldia i d’acords de la Junta de Govern Local. Però abans del plenari i a la mateixa sala tindrà lloc l’acte de lliurament de documents històrics per a l’arxiu municipal per part de Ramon Ferrando Pla. De tot açò, demà els donarem complida informació.

DIA SENSE FUM

Recordem que avui dimarts, 31 de maig, l’OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac. L’objectiu consisteix a assenyalar els riscos que representa el consum de tabac per a la salut i fomentar polítiques eficaces de reducció d’aquest consum. El consum de tabac és la segona causa mundial de mort, després de la hipertensió, i és responsable de la mort d’un de cada deu adults.

L’Assemblea Mundial de la Salut va instituir el Dia Mundial sense Tabac el 1987 per cridar l’atenció mundial cap a l’epidèmia de tabaquisme i els seus efectes letals. La celebració d’aquest dia és una oportunitat per destacar missatges concrets relacionats amb el control del tabac i fomentar l’observança del Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac. El consum de tabac és la principal epidèmia previsible a la qual s’enfronta la comunitat sanitària. L’associació Solc ha organitzat una taula informativa al matí a la part baixa del Passeig del Comtat. En aquesta taula, a més d’informar, també s’ha donat suport per a la gent que vol deixar de fumar.

JOVENTUT

I ja tenim a la nostra disposició l’oferta d’estiu que ha programat l’IVAJ. A la seua web http://www.ivaj.es o a la Casa de la Joventut de Cocentaina ens podran donar informació al respecte, però avui ja els avancem una primera part de l’oferta programada. A més, cal dir que amb el Carnet Jove hi haurà descomptes. Entre les propostes es troben:

Baptisme de Mar.

De 18 a 30 anys. 34 euros. Divendres o dissabte de maig, juny, setembre o octubre. Un matí o aprendre les nocions bàsiques nàutiques i navegar al mar. No inclou transport. Com bé ens ho comenta el responsable de la Casa de la Joventut, Miguel Àngel Raigal.

Altres de les activitats proposades son les de cap de setmana on podem trobar:

Aprenentatge de Kitesurf (surf amb cometa)

De 18 a 30 anys. 145 euros. Dissabtes i diumenges de maig i juny i de setembre a novembre. Allotjament en albergs de l’IVAJ a Piles i Moraira. Inclou mitja pensió i no inclou transport.

Cap de setmana multiactiu

De 18 a 30 anys. 77 euros. Dissabtes i diumenges de juny (consulteu altres mesos). Ruta senderista i bicicleta de muntanya a la localitat d’Alborache (València). Inclou mitja pensió i no inclou transport.

Estades en bungalows d’interior

De 18 a 30 anys. Des de 107 euros el bungalow per a 5 persones (dos habitacions, sala estar-cuina i servei). Caps de setmana de maig a octubre (consulteu dates excloses). Càmpings a Navajas, Villagordo del Cabriel, Bocairent i La Vall de Laguar.

El responsable de la Casa de la Joventut ens informa que també es podrà gaudir de viatges per a joves, on destaquen:

Estades a bungalows d’interior

De 18 a 30 anys. Des de 238 euros el bungalow per a 5 persones (dos habitacions, sala estar-cuina i servei). 6 nits de maig a octubre (consulteu dates excloses). Càmpings a Navajas, Villagordo del Cabriel, Bocairent i La Vall de Laguar

Estades a les Illes Balears (Mallorca, Menorca o Eivissa)

De 18 a 30 anys. Des de 117 euros (per persona en apartament a Eivissa durant 5 dies/4 nits). Eixides de maig a octubre. Inclou transport en vaixell.

Creuer a Eivissa i Formentera

De 18 a 30 anys. 590 euros. Creuer de 8 dies per les illes en vaixell de vela (fondejant a les cales per a passar nit). Eixides 24 de juny i divendres de juliol. Pensió completa. No inclou transport fins el port d’eixida. Per a grups de 4 a 6 persones.

París – Països Baixos

De 18 a 30 anys. 373 euros. Ruta amb bus: Vall del Loira, París, Bruges, Amsterdam i Brussel·les. 8 dies. 5 nits d’allotjament i desdejuni (2 nits en ruta). Del 24 al 31 de juliol. Eixida des de València o Alacant.

Lisboa Jove

De 18 a 30 anys. 305 euros. Ruta amb bus: Lisboa, Batalha, Alcobaça, Nazaré, Cascais, Estoril, Sintra i Oporto. 7 dies. 5 nits d’allotjament i desdejuni (1 nit en ruta). Del 20 al 26 de juliol. Eixida des de València o Alacant.

Berlín Jove

De 18 a 30 anys. 398 euros. Ruta amb bus: Avinyó, Lyon, Berlín i Nuremberg. 8 dies. 5 nits d’allotjament i desdejuni (2 nits en ruta). Del 2 al 9 d’agost. Eixida des de València o Alacant.

DIA DE LES PAELLES

Cocentaina ja respira l’inconfusible ambient de les Festes de Moros i Cristians, després que el passat dissabte es celebrara el tradicional dia de les paelles, amb el qual s’obri el programa oficial d’actes. Prop de 700 persones, pertanyents a les 14 filaes, van participar en el dinar de germanor que per primera vegada es va desenvolupar al Pla de la Font.

L’aroma de les paelles i l’ambient fester van envair el Pla de la Font de Cocentaina amb motiu d’aquesta cita tradicional del calendari dels Moros i Cristians de Cocentaina.

La presidenta de la Junta de Festes, Pepa Prats, que s’estrenava en aquest acte, ha explicat que “fins ara les paelles es cuinaven al carrer de Miquel Crevea, però després de consultar amb els responsables de les filaes i l’Ajuntament, vam decidir traslladar-lo al Pla de la Font, atès que és més ampli i amb ombra “.

Les filaes van arribant al nou escenari al voltant de les 12 del migdia i van començar a guisar les paelles, de les quals després donarien bon compte. La plaça es va omplir del tot, ja que al final van ser al voltant de 700 dels festers que es van donar cita a l’acte. La música, com no podia ser d’altra manera, també va estar present en la celebració, en aquesta ocasió de la mà de la banda de l’Ateneu.

“Durant un temps, recordava Pepa Prats, es va dur a terme un concurs de paelles, però després es va decidir suprimir-lo. En l’actualitat és un dinar de convivència, en el qual s’escalfen motors de cara a les imminents Festes de Moros i Cristians”. Pepa Prats valorava de manera molt positiva aquest dia de les paelles.

A partir d’ara els actes festers se succeiran un darrere l’altre, amb especial rellevància per als assajos dels publicadors infantils que comencen ja aquest dissabte i diumenge 4 i 5 de juny. De fet, la pròxima cita de rellevància serà la Publicació del dia 25 de juny, en què els representants de cadascuna de les filaes anunciaran l’arribada de les Festes i també cal dir, que a dia d’avui les filaes de càrrec ja tenen elegits els seus representants. Berbers BORTS i Gentils exerciran la capitania, mentre que Manta Roja i Maseros es faran càrrec de la bandera.

TEATRE ESO

El grup de teatre jove de l’ESO de l’Institut Pare Arques i del col·legi Sant Francesc d’Assís van celebrar el passat dissabte al Centre de Cultura El Teular amb la representació de l’obra “Any de Neus, any de béns”, un conte de Núria Tubau adaptat i dirigit per Paco Insa. Al voltant de 20 actors van estar damunt de l’escenari, mostrant tot el que havien après al llarg de l’últim curs teatral. Una vegada finalitzada la representació parlàvem amb Paco Insa, el qual ens comentava que estava molt satisfet pel resultat obtingut, però a mes ens recordava que aquesta setmana seran els xiquets de les tres escoles de primària qui ens mostraran tot el que han treballat i han après. Escoltem-lo.

SUCCESSOS

En l’apartat de successos destaquem que a Cocentaina en la vesprada del dissabte la Policia Local rebia un avís del 112 indicant que hi havia diverses persones retirant ferro d’una fabrica de la pedania de l’Alcúdia. Personats dos vehicles policials es va poder localitzar i identificar 9 persones que componien el grup, totes elles d’origen búlgar i resident a l’Olleria. El ferro anaven tallant-lo i carregant-lo en una furgoneta. Una vegada personada la Guàrdia Civil es va fer càrrec de les diligències.

Ja el diumenge es va rebre altre avis del 112 que en aquesta vegada advertia de la presència d’una persona en un carrer del poble que es dedicava a causar danys als vehicles estacionats. El presumpte autor va ser detingut pels danys ocasionats a quatre vehicles, així com per la resistència greu als agents. La persona detinguda es veí del poble, de 31 anys i amb antecedents.

També el diumenge per la nit es van instruir diligencies per un presumpte delicte de violència de gènere ocorregut en una casa de camp. El detingut de 53 anys és de nacionalitat anglesa i fou traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil. La víctima fou atesa per lesions al Centre de Salut.

Dir també que el Cos Nacional de Policia ha tornat a desarticular una banda especialitzada en la venda de cotxes de luxe robats. L’operació s’ha saldat amb la detenció de vuit sospitosos, entre altres el cap del grup, que s’encarregava de la comercialització dels vehicles.

Segons ha informat la comissaria provincial, aquesta xarxa delictiva robava els cotxes a Itàlia i els traslladava després a Espanya per vendre’ls. El gerent d’una empresa de compra i venda d’automòbils situada a la veïna localitat Muro s’encarregava de ‘maquillar’, és a dir, alterar els números de bastidors i canviar les matrícules.

Després, els responsables de dos gestories de l’Alfàs del Pi i Altea falsificaven la documentació per introduir la mercaderia en el mercat automobilístic legal.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes de gener, quan agents de la comissaria de Alcázar de San Juan, a Ciudad Real, van interceptar un dels cotxes robats en un control rutinari. El conductor va declarar que havia adquirit el vehicle en un concessionari de Muro. Les indagacions van passar a mans de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia d’Alacant, en concret al seu grup de Trànsit Il·lícit de Vehicles.

Els agents van descobrir l’itinerari que havien seguit els cotxes robats des d’Itàlia i van identificar els principals membres de l’organització.

Cinc de les detencions s’han realitzat a Alacant, dos a Benidorm i una altra a l’Alfàs del Pi. Segons explica la comissaria provincial en un comunicat de premsa, un dels sospitosos s’encarregava de legalitzar els vehicles amb documentació falsa i diversos més exercien com a intermediari, alhora que traslladar des d’Itàlia a Espanya.

Cinc dels detinguts són de nacionalitat espanyola, un altre és italià, un setè és brasiler i el vuitè, holandès. A més d’aquests arrestos, els investigadors de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta de la Policia han aconseguit recuperar quatre vehicles d’alta gamma robats de les marques Mercedes i BMW.

BASE AITANA

El president de la Diputació, Joaquín Ripoll, es va reunir el passat dimarts amb l’alcalde de Alcoleja, Francisco Fenollar, i el diputat socialista, Jaume Pascual. L’objectiu era abordar la situació en què es troben les negociacions perquè l’aquarterament d’Aitana, actualment en desús, passe a mans de la institució provincial.

Aquesta trobada es produïa després que el passat mes de febrer la Diputació arribés a un principi d’acord amb el Ministeri de Defensa per comprar la propietat amb un pagament ajornat a deu anys. El que falta per concretar en aquests moments és el preu, que segons ens comenten, estan intentant que tinga un caràcter simbòlic, tenint en compte que el que es pretén és que les instal·lacions tinguen un ús públic.

Amb tot, la compra no és l’única opció que s’utilitza en aquests moments. Sobre la taula es troba també la possibilitat d’un lloguer o d’una cessió a cost zero per un determinat període de temps i que es podria renovar a través de successius convenis.

Paral·lelament, els tècnics de la Diputació ja han començat a treballar en la redacció d’un avantprojecte que definisca les actuacions que s’haurien de dur a terme a la caserna per adequar-lo a les seves noves funcions, buscant a partir d’aquí fórmules de finançament.

Cal recordar, en aquest sentit, que des de l’Ajuntament de Alcoleja s’han plantejat diverses opcions d’ús, com és el cas d’un alberg juvenil, aules temàtiques sobre el medi ambient i la cultura de la pau, dependències per brigades forestals, un centre per a majors i, fins i tot, un observatori astronòmic.

L’alcalde, Francisco Fenollar, ha manifestat que estan realitzant les gestions necessàries per agilitar els tràmits i que el projecte es convertisca com més prompte possible en realitat. A més, ens deia que ja han donat fruit les converses i que després de la reunió li van trucar al diputat socialista al Congrés, Eric Campos, i aquest es va posar en contacte amb la directora general, la qual li comentava que des del Ministeri es decanten per l’opció d’una cessió a cost zero. Escoltem-lo.

Per a l’Ajuntament d’Alcoleja, aquesta és la millor de les opcions per a tots.

CARRETERA ALCOI – BENIDORM

El secretari autonòmic d’Infraestructures i Transport, Victoriano Sánchez-Barcáiztegui, ha explicat que la Generalitat està elaborant el projecte de la nova CV-70 Alcoi-Benidorm, “una carretera que aconseguirà millorar les comunicacions i contribuirà al desenvolupament econòmic del Comtat”.

El secretari autonòmic ha fet aquestes declaracions durant la inauguració d’un parc al terme municipal de Benilloba. Allà ha destacat la necessitat d’aquest vial, ja que l’actual CV-70 “és una carretera amb moltes corbes i pendents importants”.

A més, el secretari autonòmic ha entregat a l’alcaldessa de Benilloba l’esborrany del projecte del que serà la futura CV-70, que inclou una variant de Benilloba, “el que situaria la població a tan sols cinc minuts de l’autovia i a quaranta de Benidorm”.

Així mateix, ha explicat que aquest projecte, que augmentarà l’accessibilitat de la zona, “inclou importants consideracions ambientals, com també miradors en els punts més estratègics on es podran parar els cotxes i autobusos i contemplar i gaudir els magnífics paisatges que ens ofereix aquesta zona “.

El projecte de la CV-70 Alcoi-Benidorm s’ha dividit en dues parts. La primera comprèn la duplicació de la variant de Polop, la variant sud de la Nucia desdoblada i el desdoblament de la CV-760 a l’Alfàs del Pi i de la CV-763 a Altea.

La segona part es correspon amb el projecte bàsic de la millora del traçat de l’actual CV-70 entre Polop i Alcoi en un tram de 45 quilòmetres i l’execució de les variants de les poblacions al seu pas, entre altres la de Benilloba. En el cas d’aquesta variant es projecta pel nord de la població connectant amb la CV-790 i a través d’aquesta última i seguint el seu traçat connectar amb la N-340.

FESTA DEL LLIBRE A MURO

Eduardo Mendoza va tenir l’honor ahir d’obrir la Festa del Llibre de Muro amb una multitudinària xerrada. L’últim guanyador del Premi Planeta va acudir a la biblioteca Francesc de Paula Momblanch per parlar sobre el procés que segueix a l’hora d’escriure. La sala de conferències va quedar plena de públic, que no va voler perdre’s la intervenció de l’escriptor català en aquestes jornades literàries.

Muro viu la Festa del Llibre i la seva obertura ha rallat a gran altura, com be va indicar el regidor de Cultural en funcions Àlex Llopis, “és un privilegi tenir entre nosaltres a un escriptor amb majúscules”. Eduardo Mendoza va ser el protagonista de la primera xerrada del cicle programat en aquesta festa literària. En ella, “vaig a parlar sobre el taller de l’escriptura, com faig jo un llibre, perquè, com el comence, com segueix, els personatges, tot allò que crec que a la gent més li crida l’atenció”.

I així va ser, els amants de la literatura que es van acostar fins a la biblioteca van poder gaudir de la xerrada i tenir l’oportunitat que Mendoza signés exemplars de qualsevol dels títols que ha escrit al llarg de la seva carrera.

La Festa del Llibre seguirà avui amb una xerrada de Pasqual Alapont, a les 20:30 hores, a la biblioteca.

CEEI

El CEEI Alcoi organitza i imparteix aquest dimecres un taller de formació d’emprenedors amb l’objectiu de guiar-los en la posta en marxa de la seua empresa, proporcionant-los informació rellevant i assessorament en funció de les seues necessitats.

Entre d’altres, ofereixen recursos a la disposició de l’emprenedor: guies d’activitat empresarial, càpsules, eines…; informació sobre les àrees de l’empresa i tràmits per a l’engegada; les opcions per aconseguir subvencions per al foment de l’ocupació per compte propi i la contractació; detalls sobre l’accés al finançament públic i privat per part de l’emprenedor, etcètera.

Aquest taller està dirigit a emprenedors amb una idea de negoci que vulguen conèixer tots els aspectes relacionats amb la creació d’una empresa. El pròxim taller es realitzarà l’1 de juny (11 a 12.30 hores) i permet la inscripció per internet.

Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s