Informatiu de dijous 14 d’octubre de 2010

Informatiu diari local i comarcal a la sintonia de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat. Avui destaquem en portada:

 • Ivan Carbonell Iglesias guanya la V Beca d’Investigació Vila de Cocentaina

Aquest es el tema de portada. Donem pas a la resta de titulars:

 • S’estudia la possibilitat de col·locar contenidors d’oli
 • S’inicia l’entrega dels permisos d’aparcament per a la Fira de Tots Sants 2010
 • El Centre d’Estudis Contestans presenta demà el numero 20 de la revista Alberri, dedicada a Nicolàs Borràs en els 400 anys de la seua mort
 • Masegosa deixa d’oferir el transport universitari d’Alcoi després d’un mes d’enfrontament amb l’Ajuntament.
 • El 60% dels alumnes de la Politècnica d’Alcoi arriba de fora de la comarca.
 • Alcoi entra a formar part del consorci de la Via Verda del Serpis.

BECA D’INVESTIGACIÓ

El passat divendres 8 d’octubre i dintre dels actes oficials de la celebració de la Diada dels Valencians es procedia a l’acte d’atorgament oficial de la 5a Beca d’Investigació “Vila de Cocentaina”, un guardó que, com és sabut, convoca l’Ajuntament de Cocentaina a través de la Regidoria de Política Lingüística, en col·laboració amb l’Oficina Municipal de Promoció Lingüística, l’OMPLI, i que té per objectiu estimular la recerca sobre temes relacionats amb la població de Cocentaina o amb l’àmbit comarcal del Comtat.

És indubtable que els estudis d’investigació destinats a aprofundir en aspectes concrets de la nostra llengua, la història o el patrimoni són fonamentals per al nostre propi coneixement com a poble i com a col·lectiu humà arrelat a una terra i a unes tradicions. És per això que l’Ajuntament de Cocentaina, conscient de la importància que té aquest coneixement, va decidir, fa uns anys, destinar una aportació econòmica a afavorir els treballs d’investigació sobre la nostra vila.

El Jurat de la 5a Beca estava format per les persones següents: com a presidenta la regidora de Normalització Lingüística i Educació, Rosana Soler; com a representant del PSPV – PSOE, Rosa Sellés; per EU, Susi Orts; pel BLOC, Enric Moltó i en nom del Partit Popular, Miracle Encarna Pascual Montava; al mateix temps hi van participar tres experts aliens a la corporació municipal, que enguany van recaure en les persones de José Miguel López, mestre de Primària, M. Dolors Insa, bibliotecària i Imma Castellà, professora de Secundària.

El jurat es va reunir el passat 5 d’octubre a fi d’examinar els 3 projectes presentats en aquesta edició i dictaminar-ne el guanyador i va decidir, per majoria, concedir la Beca d’investigació 2010-2011 al projecte titulat Llegendes de Cocentaina i del Comtat. Estudi i evolució, l’autor del qual és Ivan Carbonell Iglesias. Ens donava la notícia la pròpia regidora, Rosana Soler.

Ivan Carbonell Iglesias va nàixer a València a finals de 1979, encara que la seua família es de Cocentaina, aquest fet ha provocat que durant vacances estiguera i visquera a la nostra població. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, llicenciat en Humanitats a la Universitat de València i en l’actualitat estudia Grau d’Història a la mateixa Universitat.

Ha publicat nombrosos treballs didàctics i d’investigació i ha editat dos novel·les de narrativa llarga: La nit de la princesa en 2008 i El secret del Mas de la Pedra en 2010. Entre els guardons aconseguits, de la llarga llista, en destaquem alguns dels dels últims anys, com ara:

 • Premi de narrativa juvenil Ciutat de Torrent 2010.
 • Guanyador del Premi Narrativa en Valencià de la V Premis Bancaixa-Universitat de València d’Escriptura de Creació l’any 2009.
 • Guanyador del Premi Narrativa en Valencià de la V Premis Bancaixa-Universitat de València d’Escriptura de Creació l’any 2008.
 • Primer premi Vila de l’Eliana 2007.
 • Primer premi Sambori Universitari l’any 2007.
 • Primer premi del Col·legi de Llicenciats i Doctors de València l’any 2007.

En l’actualitat, és membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i membre del Centre d’Estudis Contestans de Cocentaina.

Ràdio Cocentaina tenia l’oportunitat de parlar amb ell i comentava que estava molt content d’haver aconseguit la Beca d’Investigació Vila de Cocentaina i que per a ell era una responsabilitat molt gran. A més, ens deia que no era la primera vegada que es presentava per aquest menester, ja que en altres edicions havia presentat propostes de realitzar treballs sobre estudis lingüístics sobre la manera de parlar a Cocentaina i sobre les festes de Moros i Cristians. Recordem que és l’autor de les ambaixades de Moros i Cristians a Cocentaina.

Les llegendes, així com ha passat amb les rondalles, són una matèria susceptible de ser classificada de múltiples maneres. Una de les més productives és la d’agrupar les llegendes per cicles, és a dir, per grups que mantenen una característica comuna a totes elles. Concretament, per a aquesta beca, Ivan Carbonell les treballarà delimitant el marc històric o popular on s’entenen les llegendes del cicle, definint els nuclis llegendaris i relacionant aquests temes llegendaris amb d’altres. A l’hora de documentar-se disposa de dos camps ben diferenciats: les fons escrites i les orals. Però recordant sempre que la finalitat de l’estudi és didàctica i que es puga treballar a l’escola.

CONTENIDORS D’OLI

Cocentaina cada vegada recicla més, i amb l’objectiu de continuar amb la recollida selectiva i ajudar així a conservar el Medi Ambient, la Regidoria de Neteja Viària que ocupa Ferran Albors està treballant ara en la possibilitat de col·locar contenidors que arrepleguen l’oli usat. Aquest és altament contaminant i des de l’Ajuntament es formalitzarà un plec de condicions per instal·lar 5 contenidors que arrepleguen aquest oli que es desestima perquè ja ha estat utilitzat. Tots els detalls ens els facilita Ferran Albors.

Així mateix, l’empresa adjudicatària d’ubicar i controlar aquests contenidors ha de tindre el carnet de gestor i es repartiran embussos a la població per tal de filtrar l’oli i dipositar-lo en els esmetats contenidors. L’Ajuntament dictaminarà on han d’anar ubicats aquests nous contenidors de recollida de l’oli usat.

PÀRQUING PER A LA FIRA

Ja ho avançàvem ahir: avui dijous han començat a entregar-se els permisos d’aparcament per als veïns de la població per a els tres dies de Fira. Els pàrquings estaran situats, com en el últims anys, al col·legi Real Blanc i al camp de futbol del Convent dels Pares Franciscans. El criteris per a obtenir les places d’aparcament són els següents:

 • Sols podran obtenir el pàrquing els veïns amb domicili dins de la zona afectada per Fira. S’autoritzarà un únic vehicle per domicili.
 • També podran obtenir pàrquing aquells propietaris dels garatges als qui informe la Policia Local de la seua inutilitat durant els dies de Fira.
 • Per a obtenir la plaça o passe d’aparcament s’ha de presentar una còpia del permís de circulació del vehicle.

La gent interessada ha de seguir un ordre de data i horari, segons el primer cognom del titular del vehicle. L’ordre és el següent:

 • Dijous 14 d’octubre…………..A-E
 • Divendres 15 d’octubre…….F-M
 • Dilluns 18 d’octubre………….N-S
 • Dimarts 19 d’octubre………..T-Z
 • Dimecres 20 d’octubre……..Garatges inhabilitats.

L’horari és de 9 a 12 del mig dia en la primera planta de l’edifici d’urbanisme de l’Ajuntament contestà.

I ja que estem parlant de la Fira, cal recordar que l’esdeveniment contestà per excel·lència va ser distingit amb el premi “Archival”. Archival és una entitat per a la recuperació dels centres històrics d’Espanya i és una associació privada, de caràcter ciutadà, sense ànim de lucre, nascuda el 1991, per al foment i la promoció del procés de recuperació integral dels centres històrics de les poblacions en els seus aspectes urbanístics, comercials, artesanals, culturals, turístics i socials.

El cos està format per 1.400 socis. El ministre de l’Interior, en virtut d’ordre de 24 de febrer de 1998 va disposar declarar d’Utilitat Pública l’entitat. Doncs bé, aquesta mateixa vesprada a València, serà l’entrega del guardó de la Fira, està previst que l’alcalde de Cocentaina, Rafael Briet, arreplegue aquest nou premi per a la nostra Fira.

CENTRE D’ESTUDIS CONTESTANS

Demà es presenta el número 20 de la revista Alberri. Quaderns d’Investigació del Centre d’Estudis Contestans. L’acte tindrà lloc a les 8 de la vesprada a la Sala Daurada del Palau Comtal. Cal assenyalar que la primera de les revistes fou presentada en 1988. El fet d’aplegar a les 20 publicacions diu molt de la serietat i el bon fer del Centre, ja que han sabut mantenir l’alt nivell de la publicació i els treballs que s’hi presenten. I diu molt perquè moltes publicacions d’aquestes característiques han quedat en el camí, malgrat estar recolzades per entitats acadèmiques.

La revista n. 20 de l’Alberri compta amb 244 pagines i és, per tant, la mes grossa de les publicades. El seu contingut es ben variat, ja que hi han articles de temes arqueològics, d’etnologia, recs de la comarca, restauració de peces d’art i notícies importants del patrimoni contestà relacionades amb Nicolau Borràs. Ens amplia la notícia el president del Centre d’Estudis Contestans, Pere Ferrer.

La majoria dels autors dels articles que es publiquen són membres del Centre, però també hi ha aportacions d’un gran nombre d’investigadors que hi col·laboren. Un treball costós de dur endavant, ja que l’àmbit de treball dels estudis se centra a Cocentaina i a la nostra comarca del Comtat.

L’encarregat de presentar la revista és Lorenzo Hernández Guardiola, director en Història de l’Art Acadèmic de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, a més de ser el comissari de l’exposició que a finals d’any es presentarà a València sobre Nicolau Borràs en el 400 aniversari de la seua mort. Lorenzo Hernández està relacionat amb Cocentaina, ja que fa uns anys va estar realitzant un treball de la Diputació sobre el pintor contestà. A més, demà ens presentarà el seu article en la revista sobre Nicolau Borràs on ens donarà una bona notícia sobre el poble i el pintor.

TRANSPORT UNIVERSITARI

Masegosa deixarà d’oferir el servei de transport universitari (STU) d’Alcoi a partir d’aquest dijous. Aquesta empresa, que realitzava els viatges de forma gratuïta des de començaments d’aquest curs, considera que ha arribat a una situació insostenible a causa del seu enfrontament amb l’Ajuntament, que ha adjudicat la contracta de forma directa a La Alcoyana. Masegosa es manté a l’espera de veure els resultats de les seves denúncies davant del propi consistori i davant de la Conselleria de Transport. Mentrestant, els ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina i Muro estudien convocar un concurs conjunt per l’any vinent, creant-se una línia especial, semblant a la que ha vingut funcionant en els últims anys.

POLITÈCNICA

El campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València ha elaborat un informe en què detalla la procedència dels alumnes matriculats. A través d’aquest s’ha pogut observar que el 60 per cent dels estudiants provenen de poblacions de fora de les comarques de l’Alcoià i el Comtat.

El conjunt del campus d’Alcoi compta per al curs 2010-2011 amb un total de 2.459 alumnes matriculats, segons les dades que apareixen en l’informe redactat pel propi centre i, a través del qual, es mostra la pluralitat en la procedència dels estudiants.

Pel que fa a l’Alcoià i el Comtat, aproximadament el 40 per cent del total d’alumnes prové d’alguna de les poblacions que conformen aquestes comarques. Concretament, més d’un 25 per cent són alcoians, un 7,4 per cent de la resta de l’Alcoià i un 7,3 per cent del Comtat. Així mateix, més del 20 per cent dels estudiants procedeixen de la resta de la província d’Alacant, la qual suma un total, entre totes les zones d’aquesta, de gairebé un 60 per cent.
Pel que fa als alumnes matriculats al Campus d’Alcoi que provenen de la província de València, cal destacar que correspon a un total de 651, fet que suposa el 28,3 per cent.

En concret, el 4,2 per cent és de la comarca de la Costera, el 6 per cent de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, el 4 per cent de la Safor, el 8,5 per cent de la Vall d’Albaida, el 2,3 per cent de la ciutat de València i el 3,2 per cent de la resta d’aquesta mateixa província.

La procedència dels alumnes d’aquest centre és tan diferent que prop del 9,4 per cent d’aquests prové d’altres zones d’Espanya, en concret, 215 estudiants d’un total de 2.459.

Però, a més, el Campus d’Alcoi també compta amb alumnes que vénen de la resta del món, exactament el 2,5 per cent, dada a la qual cal sumar-li el nombre de matriculats en programes internacionals com les beques Erasmus.

Per al primer quadrimestre, 75 estudiants s’han inscrit a través d’un d’aquests programes, així com per al segon quadrimestre ho han fet 80, cosa que afegeix al total d’alumnes 155 més.

S’ha de dir que el campus d’Alcoi encara pot registrar alguna incorporació d’alumnes, encara que la major part de les titulacions ha quedat tancada i amb llistes d’espera per l’alta demanda.

VIA VERDA

El novembre de l’any passat Cocentaina, Muro, Gaianes, Beniarrés, l’Orxa, Villalonga, Almoines i Gandia van aprovar els estatuts per constituir el consorci i el passat hivern van ser aquests vuit els que es van integrar, però faltaven quatre municipis que també formaven part de aquest itinerari que feia el tren. La seva incorporació en l’entitat no es va fer efectiva en aquell moment perquè no havien aprovat els estatuts. Ara, gairebé un any després, és Alcoi qui dóna el vistiplau al reglament que regirà aquesta entitat.

El consorci, a més de realitzar el projecte de la via verda, també es va a encarregar de la seva gestió, de l’ús social i turístic, així com les millores mediambientals pertinents.

Aquesta entitat ara està formada per la Generalitat Valenciana, les diputacions d’Alacant i València i els ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina, Muro, Gaianes, Beniarrés, l’Orxa, Villalonga, Potries, Beniflà, Beniarjó, Almoines i Gandia.

El següent pas que està previst que prenguen aquests ajuntaments és l’elecció dels càrrecs, ja que el consorci tindrà un president que serà rotatori cada dos anys, una junta general, amb un representant de cada ens i un comitè executiu format pel president del consorci i quatre vocals.

Des d’Alcoi s’ha indicat que “des del govern considerem que aquesta iniciativa és molt positiva, perquè amb l’esforç de les entitats que formen el consorci aconseguirem ampliar la nostra xarxa de vies verdes, que cada vegada són més apreciades i utilitzades pels ciutadans i que contribueixen de manera notable a posar en valor el nostre patrimoni mediambiental “.
Els components d’aquest consorci ara hauran de buscar fons en diferents administracions i organismes per poder executar aquest projecte de reconversió de l’antic traçat del ferrocarril a una via verda. El pressupost de sortida estimat és d’uns 10 milions d’euros per a, entre altres coses, rehabilitar aquest traçat amb la construcció de nous ponts, ja que els que eren metàl·lics van ser desmantellats amb el tancament del ferrocarril que feia el trajecte des de la capital d’Alcoi a Gandia.

Anuncis
Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s